perjantai 30. kesäkuuta 2017

Vantaan muinaisuus mukaan kaupunkikuvaan

Ylästöntien länsipäässä olevalle Mårtensbyn Lillaksen keskiaikaiselle kylätontille pystytettiin viime viikolla kaksi infokylttiä. Kylttien avulla paikan menneisyys avautuu aivan uudella tavalla. Kaikille ei ehkä muuten tulisi mieleen, että vaatimattoman näköisellä metsittyneellä kumpareella keskellä peltoa olisi 1500-luvulla asunut paikkakunnan rikkain ja vaikutusvaltaisin kauppias. Kyltit kertovat lisää tästä Jöran Bonde nimisestä kauppiaasta sekä paikalla tehdyistä arkeologisista kaivauksista ja niiden tuloksista ja löydöistä.

Työmiehet kokoavat kylttiä Lillaksen keskiaikaiselle tonttimaalle. Kuva Andreas Koivisto/Vantaan kaupunginmuseo.

Vielä tämän syksyn aikana myös Vantaan Jokiniemeen pystytetään paikan muinaisuudesta kertova infokyltti. Jokiniemi sijaitsee puolestaan Tikkurilan itäpuolella, Tikkurilantien Keravanjoen ylittävän sillan kohdalla. Jokiniemessä on sijainnut yksi Suomen laajimpia kivikautisia asuinpaikkoja. Sielläkin on järjestetty useana vuonna arkeologisia kaivauksia ja tehty upeita löytöjä.

Toinen Lillaksen infokylteistä odottaa jalkoihin valetun betonin kuivumista. Kuva Andreas Koivisto/Vantaan kaupunginmuseo.

Vaikka monet pitävät Vantaata nuorena historiattomana kaupunkina, niin täällä on paljon kerroksellisuutta. Sitä pyritään nyt aktiivisesti tuomaan kaupunkilaisten silmien eteen. Kyltit ovat yksi osa tätä tavoitetta, mutta eivät ainoita. Niiden lisäksi verkosta löytyy esimerkiksi mielenkiintoisia historiasta kertovia kävely- tai pyöräilyreittejä. Sekä Lillas että Jokiniemi löytyvät kohteina Vantaan historialliset jokikävelyt mobiilioppaasta. Oppaan reittejä voi seurata älypuhelimella, tabletilla tai tietokoneella, eikä siihen tarvitse ladata erillistä sovellusta. Mobiiliopas löytyy osoitteesta http://tarinasoitin.fi/jokikavelyt.

Kun puhutaan Vantaalla historiattomuudesta tai juurettomuudesta, ongelmana ei siis ole se, että täällä ei olisi tapahtunut mitään ennen 1960- ja 1970-lukua, kun kaupunkia ruvettiin toden teolla rakentamaan. Ongelma on siinä, että Vantaalle on viime vuosikymmenten aikana muuttanut paljon uutta väkeä, joka ei vielä tunne kunnolla uuden kotikaupunkinsa menneisyyttä. Tuomalla sitä paremmin kaupunkilaisten ulottuville, toivotaan sen auttavan näkemään Vantaata uusin silmin ja sitä kautta olemaan ylpeä kotipaikkakunnastaan ja sen mielenkiintoisesta historiasta.

Andreas Koivisto

3 kommenttia:

Kati Tyyystjärvi kirjoitti...

Kyltti on hieno ja näkyy Ylästöntielle asti. Pari kertaa ohi ajaneena olen miettinyt, miten kyltin luo pääsee? Sieltä parkkipaikan kauttako?

Vantaan kaupunginmuseo kirjoitti...

Paikalle pääsee Maatalousmuseota vastapäätä alkavalta pieneltä hiekkatieltä, joka johtaa kesäisin mansikanpoimintapaikalle. Se hiekkatie on kieltämättä hiukan huomaamaton, eikä siinä ole kyltitystä kuin mansikka-aikaan, jolloin siinä on yleensä mansikan kuva.

Urbanex Ninja kirjoitti...

Hieno teko. Vastaavia kyltityksiä näkisi mielellään muuallakin Vantaalla. Yksi huomattavasti nuorempi kohde olisi Kaivokselan kaivokset, jotka ovat yksi erittäin mielenkiintoinen väripilkku paikkakunnalla.