maanantai 9. heinäkuuta 2018

Vantaan arkeologisten kaivausten ikkunalasilöydöt

Ikkunalasia löytyy runsaasti historiallisen ajan arkeologisilta kohteilta, joita kaupunginmuseo on tutkinut Vantaalla viime vuosina paljon. Tänä kesänä tutkitulta Tavastkullan kartanon vanhalta tonttimaalta on myös löytynyt runsaasti ikkunalasien palasia.

Lasi-ikkunat ilmestyivät aluksi kirkkoihin. Kirkoissa ikkunalaseja on käytetty 1200-luvun lopusta tai viimeistään 1300-luvun alussa. Muualla kuin kirkoissa lasi-ikkunat olivat hyvin harvinaisia aina 1500-luvun puoliväliin asti. Tämän jälkeen ne yleistyvät nopeasti linnoissa, kartanoissa ja kaupunkien porvaristaloissa. Myös maaseudun talonpoikaiskylistä, muun muassa Vantaalta, on löytynyt yksittäisiä 1500-luvun jälkipuolelle ajoittuvia ikkunalasin palasia.

Mårtensbyn Lillaksesta löytynyttä ikkunalasia. Kuvan paloista kahdessa erottuu reunassa ikkunapuitteiden jättämiä kulumajälkiä. Kuva: Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo.

Varhaiset ikkunalasit eivät olleet yhtä isoja kuin nykytalojen ikkunat eivätkä yhtä kirkkaita. 1500- ja 1600-luvuille ajoittuvat kaivauksilta löytyvät ikkunalasinpalat ovat yleensä eripaksuisia ja erisävyisiä vihertäviä paloja. Kaivauksilta löytyy myös lyijyisiä ikkunapuitteita, jotka ovat olleet lasinpalojen ympärillä. Yhden talon aika pienenkin ikkunan lasitus on siis koostunut monesta lyijyisillä ikkunapuitteilla yhdistetystä pienestä lasinpalasesta. Muutamien lasinpalojen reunaa reunustaakin selvästi ikkunanpuitteiden kulumajälki.

Lillaksesta löytynyt pala maalauskoristeltua ikkunalasia. Aihe on katkenneessa palassa epäselvä, mutta oikeassa reunassa voisi erottua käsivarsi. Kuva: Pekka J. Heiskanen/Vantaan kaupunginmuseo.

Lähellä Martinlaaksoa sijaitsevan Mårtensbyn Lillaksen kylätontilta on myös löytynyt maalattua ikkunalasia. Keskiajalla maalauskoristelua oli lähinnä kirkkojen laseissa, mutta uudella ajalla myös maallisissa rakennuksissa saattoi olla maalauskoristeltua ikkunalasia, etenkin 1500-luvun lopulla ja 1600-luvulla. Maalauksissa saattoi esiintyä esimerkiksi vuosiluku, vaakuna, puumerkki tai purjelaiva. Maalattujen ikkunalasien palasia on löytynyt myös Helsingin Vanhankaupungin kaivauksilta.

Andreas Koivisto

Ei kommentteja: