torstai 21. joulukuuta 2017

#Vantaa686

Kuluvan vuoden aikana on vietetty näyttävästi Suomi 100 juhlavuotta ympäri maatamme. No, nämähän ovat vain numeroita. Oikeasti Suomi on paljon tuota vanhempi paikka. Näin on moni kommentoinut ja itsekin arkeologina tykkään tarkastella asioita pidemmällä perspektiivillä.

Mutta ovat numerot ja vuosiluvutkin aika hauskoja! Niiden avulla voi esimerkiksi verrata onko Espoo, Helsinki vai Vantaa vanhempi. Näin tehtäessä Vantaahan vie kirkkaasti voiton. Espoon vanhin maininta on vasta vuodelta 1431 ja Helsinkikin on kaupunkina aivan untuvikko, perustettu vasta 1550 kuningas Kustaa Vaasan määräyksestä. Ja silloinkin koko kaupunki irrotettiin Helsingin pitäjästä, nykyisestä Vantaasta. Vantaalla ollaan helsinkiläisten isosisaruksia!

Ote Tapio Salmisen kirjasta "Vantaan ja Helsingin pitäjän keskiaika" sivulta 155, jossa kerrotaan Vantaan vanhimman kirjallisen maininnan olevan vuodelta 1331. Kuva: Antti Yrjönen/Vantaan kaupunginmuseo.

Vuosilukuja tarkasteltaessa Vantaa on siis selkeästi pääkaupunkiseudun vanhin paikka. Vantaan perustamisvuoteen liittyen ollaankin tämän vuoden aikana kuultu, että Suomen viettäessä 100-vuotis juhliaan, Vantaan vastaava luku on 666. Tunnettu myös pedon lukuna. Nyt joudun kuitenkin tuottamaan monelle pedon luvun ystävälle pettymyksen.

Luku 666 perustuu vanhaan tietoon, jonka mukaan Vantaa mainitaan ensimmäistä kertaa historiallisissa lähteissä vuonna 1351. Muutama vuosi sitten ilmestyneessä Tapio Salmisen kirjoittamassa Vantaan keskiaikateoksessa kävi nimittäin ilmi, että Vantaa mainitaankin ensimmäistä kertaa vuonna 1331. Tämän mukaan pedon vuotta vietettiin Vantaalla jo vuonna 1997. Silloin vaan ei kukaan tiennyt asiasta mitään. Näin ollen Vantaalla hypättiin siis pedon vuoden yli.

Sillä voidaan kuitenkin ylpeillä, että ollaan muita pääkaupunkiseudun paikkakuntia vielä 20 vuotta luultua vanhempia! Vantaa täytti tänä vuonna peräti 686 vuotta ja Espootakin ollaan nyt tasan 100 vuotta vanhempia!

Andreas Koivisto

Ei kommentteja: